Selasa, Januari 24, 2012

Sup Ekor



Resepi di ambil dari Majalah RASA... rasa-rasanya :)
Namun telah diolah sedikit sebanyak mengikut citarasa sendiri. Memang tidak mengecewakan... dah tiga kali buat atas permintaan En. Bijan.

8oo gm ekor lembu ( rebus dulu – 2-3 jam )
2 liter air
4 sudu makan minyak masak
2 batang serai
2 tangkai ketumbar
2 batang carrot - dipotong bulat
1/2 biji bawang holand - potong kiub
jus limau nipis secukupnya

Bahan kisar:
10 biji bawang merah
3 cm halia
3 ulas bawang putih
4 tangkai cili kering
4 sudu teh lada hitam
4 sudu teh ketumbar
3 sudu teh jintan manis
3 sudu teh jintan putih
garam & serbuk pak aji

Cara penyediaan:
1.Panaskan minyak dan tumiskan bawang holand hingga kekuningan lalu masukkan pula bahan kisar. Biar seketika, hingga berbau harum.

2.Kemudian masukkan air rebusan daging, carrot dan juga serai. Biar mendidih untuk seketika.

3.Setelah itu masukkan ekor yang telah direbus dan didihkan dengan api perlahan selama 20 minit.

4.Keluarkan minyak yang terdapat dibahagian atas sup, perahkan jus limau, sesuaikan rasa dan taburkan dengan daun ketumbar diatasnya.

5.Sedia untuk dihidangkan.

P/S: ekor lembu saya rebus pada malamnya, jadi esok boleh terus masak je.

Tiada ulasan: